S novim izdanjem trezorskih zapisa jasno je da Republika Hrvatska odlučila trajno omogućiti građanima Hrvatske kupnju državnih dužničkih instrumenata. S novom ponudom trezorskih zapisa ukupni broj dužničkih vrijednosnih papira koji su ponuđeni građanima Hrvatske se povećao na pet.

S povećanjem broja mogućih investicija prosječni ulagatelj prestaje biti samo kupac jednog instrumenta i mora početi razmišljati o tome kako kreirati portfelj dužničkih instrumenata.

U ovome članku ćemo prići nekoliko osnova o tome kako se kreira obveznički portfelj.

Prvo pravilo jeste da u niti jedan instrument ne trebate uložiti više od 5% portfelja.

Kada krenete s kupnjom obveznica prvi puta i kupite samo 5% portfelja gledate ostatak portfelja koji zjapi prazan i pitate se što sada. Odgovor je da je ulaganje u obveznice posao za koji treba strpljenja.

Zašto se ulaže ovako mali iznos je jednostavno objasniti na primjeru. Recimo da država izda obveznice na 5 godina po 2% i vi sam svoj portfelj stavite u te obveznice. To znači da ste sva svoja sredstava stavili u obveznicu koja zarađuje 2% i nemate mogućnost za kupnju drugih obveznica. Nakon godinu dana država izda obveznice na godinu dana po 5%. Vi biste htjeli kupiti nove obveznice, ali nemate novaca jer ste sav svoj portfelj zaključali u obveznice s malim prinosom. Zato se portfelj postupno gradi. Država stalno izdaje obveznice.

Drugo pravilo proizlazi iz engleske terminologije. U bankarskom svijetu za obveznice se koristi termin „fixed income“ ili prevedeno na hrvatski „stalni prihod“. Obveznice treba gledati kao instrumente koji će vam donositi stalnu kamatu svaki mjesec ili svaki kvartal. Tim pristupom ćete imati kamatu koja vam sjeda u točno određeno vrijeme i moći ćete s tom kamatom raspolagati prema potrebi. Želite od svoga portfelja ostvarivati stabilan prinos.

Kao što smo rekli portfelj se gradi polako. S povećanjem broja državnih obveznica uskoro će se povećati i izdavanje korporativnih obveznica. Kako polako punite svoj portfelj državnim obveznicama tako trebate početi razmišljati koji dio portfelja ćete ostaviti za korporativne obveznice, ukoliko vam je cilj ulaganja stalni prihod.

U čemu je osnovna razlika između državnih obveznica i obveznica koja su izdala poduzeća?  Na prvom mjestu, tu je rizik. Korporativne obveznice sa sobom nose veći rizik. Druga razlika je prinos, koji je najčešće veći kod korporativnih obveznika. Prinos je razmjeran riziku, pa tako i prinos korporativnih obveznica raste što je rizik ulaganja veći. Stoga prvo trebate definirati koliko rizika želite preuzeti i da li je prinos koji možete ostvariti ulaganjem u korporativne obveznice dovoljno privlačan da preuzmete taj rizik. 

Kako ulagati u korporativne obveznice?

Ako ste, na primjer, odredili da ćete 20% portfelja staviti u korporativne obveznice, samo ponovite iste korake kao i s državnim obveznicama. Više o korporativnim obveznicama možete pronaći na našoj web stranici Obveznice – Escont Partners, a ako imate interes za ulaganje i zanima Vas trenutna ponuda naših klijenata, slobodno nam se obratite i mi ćemo vam dati informacije potrebne za donošenje odluke.

Kod kupnje svake obveznice, bez obzira na izdavatelja trebate se dobro informirati o karakteristikama obveznice: kamata, trajanje, rizik, dinamika isplata kupona.

Kako polako gradite svoj portfelj, tako odvojite i vrijeme koje ćete uložiti u edukaciju o obveznicama, jer znanje je jedina imovina koja ne nosi nikakav rizik, a povrat: samo je nebo granica!

#investiranje #obveznice #obvezničkiportfelj #održivoposlovanje #financije #escontpartners