makro ekonomsko savjetovanje

Jedno od pitanja koje često postavljaju naši klijenti, glasi: “Što je zapravo makro ekonomsko savjetovanje?”


Novi stalno donose naslove o tome što rade centralne banke i kakvo je stanje u ekonomiji. Poduzetnici posluju na način da se fokusiraju na svoj posao i na probleme koji dolaze s tim poslom. Treba naći kupce, treba osigurati robu od dobavljača, treba upravljati likvidnošću. Rezultat toga je da većina poduzetnika nije svjesna svog poslovnog okruženja. Ne obraćaju posebnu pažnju na to što se događa s centralnim banaka i kamatnim stopama.


Kada ekonomija uspori, narudžbe padnu, poslovanje postane teže, a banke povuku financiranje – većina poduzetnika bude iznenađena.
Upravo zato Escont Partners nudi i makro ekonomsko savjetovanje.


Makro ekonomsko savjetovanje primarno ima dvije svrhe. Prva je objasniti trenutno ekonomsko stanje i kako se prilagoditi tome stanju. Primjerice, što znači da Europska centralna banka mijenja kamatnu stopu? Sa makro ekonomskim savjetovanjem dobijete odgovor na pitanje kako takve ekonomske promjene mogu utjecati na Vaš posao.


Mnogi smatraju da im poznavanje trenutne ekonomske situacije nije potrebno, ali pogledajte samo što se dogodilo građevinskom sektoru 2009. godine. Iz makro ekonomske perspektive, nije bilo teško prepoznati što će se dogoditi sa građevinskim sektorom u to vrijeme.


Druga svrha marko ekonomskog savjetovanja je dati odgovore na to što će se dogoditi u budućnosti i kako se vaše poslovanje treba prilagoditi promjenama koje dolaze. Makro ekonomska kretanja su primarno diktirana ponašanjem monetarne i fiskalne politike. Promjene kamatne stope i poreza i državni deficiti imaju značajan utjecaj na količinu raspoložive likvidnosti u ekonomiji. Stanje ekonomije ima utjecaj na Vaše poslovanje.


Ako ste u zadnjih nekoliko mjeseci primjetili da je proces naplate otežan, jedan od glavnih razloga zašto se to događa je zbog provođenja restriktivne monetarne politike Europske centralne banke. Jednostavnim rječnikom, to znači da u ekonomiji ima sve manje novca. Ako ima manje novca, znači da je likvidnost u ekonomiji smanjena i posljedično, naplata mora biti otežana.


Poduzetnici koji su razumjeli monetarnu politiku, mogli su se pripremiti za stanje ekonomije kada je smanjena likvidnost.


Makro ekonomsko savjetovanje Vam pomaže da razumijete kakvo je stanje ekonomije oko Vas, a i kakvo će stanje ekonomije biti u narednom razdoblju. Na temelju ovih podataka možete razviti strategiju za prilagodbu svog poslovanja predstojećim ekonomskim uvjetima.


Za više informacija, kontaktirajte nas na info@escontpartners.hr.