Da li ste spremni unaprijediti svoj život? Imati manje stresa i više uspjeha u onom što radite?

Koje su to 4 stvari koje čine razliku, a na koje upućuju sva istraživanja razvoja ljudske vrste? Znanost je jasna. Ljudsko ponašanje se MOŽE promijeniti i da bi unaprijedili bilo koji dio svog života, moramo podići svijest o sebi, svojim dobrim stranama i stranama koje zahtijevaju unaprjeđenje, postavljati kontinuirano ciljeve kako bi postigli pozitivne pomake, mjeriti svoje navike i rezultate, te pronaći mentore i pozitivne uzore koji su prošli ono što mi želimo, koji će nam pomoći na tom putu.

Ove su 4 stvari preduvjet za rast, kako na osobnoj, tako i na poslovnoj razini:

  1. Osviještenost
  2. Postavljanje i ostvarivanje ciljeva
  3. Mjerenje uspjeha
  4. Motivacija

Najbolji način za podizanje osviještenosti je vođenje dnevnika, ako pričamo o privatnom životu. Možda će nekima zvučati kao nešto što rade djeca u osnovnoj ili adolescenti u srednjoj školi, ali to je najbrži put da saznamo što nas čini sretnim, tužnim, koje navike su dovele do uspjeha, koje nas vuku u lijenost i odgađanje. Jednom kada znamo, možemo odlučiti raditi više onih aktivnosti koje nas čine boljom verzijom sebe, a manje onih koje nas spuštaju. Vođenje dnevnika, prvenstveno zahvalnosti, podiže naše raspoloženje, diže svijest i daje nam jasne smjernice gdje usmjeriti našu energiju da bismo radili bolje stvari. U poslu je to analiza trenutnog stanja poslovanja. Što nam oduzima najviše vremena i koliko profita donose te aktivnosti. Što nam donosi najviše profita?

Zašto je bitno postaviti cilj? Ako nemamo cilj, mala je vjerojatnost da ćemo ga ostvariti. Jednom kada ga postavimo i počnemo kontinuirano mjeriti, koliko si povećavamo šansu za uspjeh?! 50% najmanje. A ako ne uspijemo iz prve, šansa za ostvarivanje cilja iz drugog pokušaja je još za 50% veća. Ono što je bitno je ne napraviti grešku postavljanja preambicioznog cilja, jer će nas težina njegove realizacije nedvojbeno demotivirati. Mali cilj, precizan, mjerljiv, ostvariv, svrsishodan i vremenski određen. I tek onda idemo na sljedeći, pa sljedeći i uz malo strpljenja ono što se na početku činilo nemoguće, postaje stvarnost. 

Nama je jedan od dražih citata: „If you fail to plan, you plan to fail“. Planirate li Vi u privatnom životu? Radite li poslovne planove? Da li ih mjerite i znate što ste ostvarili, što niste i zašto? Što možete prestati raditi, ili raditi nečeg manje? Na čemu trebate poraditi više? Ako niste sigurni od kuda krenuti, obratite nam se bez obveze – svojim znanjem i iskustvom Vam možemo pomoći u dijagnozi trenutnog stanja i postavljanju temelja za uspješnije poslovanje. Pomažemo malim i srednjim poduzetnicima u financijskom planiranju i praćenju realizacije kroz izvještaje prilagođene upravo Vama. 

I posljednje, ali svakako ne manje bitno, je pronaći inspiraciju u nekome tko je već ostvario naš cilj i slijediti njegov put. Ako je on mogao, zašto ne biste mogli i Vi? Malim koracima do velikog uspjeha.

Jeste li spremni na iskorak, ili Vam je dobro u vašoj komfort zoni?